Kruidenbitter is geen product waar je doorgaans veel over hoort. Maar ineens was daar Schelvispekel, een kruidenbitter uit Vlaardingen. Eén item in een Amerikaans televisieprogramma en de distillateur verkoopt flink meer flessen.
De Vlaardingse distillateur Leo Fontijne van de eenmanszaak Van Toor staat flink in de schijnwerpers dankzij een aflevering begin februari van Booze Traveller, een Amerikaans tv-programma over alcoholica in de hele wereld.
Presentator Jack Maxwell proeft daarin Schelvispekel en vindt het erg lekker, al kan hij de naam niet goed uitspreken. “Smaakt naar kerstmis”, roept Maxwell. “Erg pittig.”
Sinds de uitzending twee weken geleden krijgt Fontijne flink wat bestellingen uit de VS, al kan hij niet precies aangeven hoeveel flessen de Atlantische Oceaan overgaan. Hij krijgt de bestellingen binnen via een tussenpartij en weet niet exact wat verscheept wordt.
Dat een Nederlands drankje aandacht krijgt van de Amerikaanse tv-zender Travel Channel, zorgt ook hier voor flink wat publiciteit. Waardoor Fontijne weer stukken meer flessen verkoopt, vertelt hij. “Maar het was allemaal niet gepland. Ik hoop dat ik genoeg heb!”
Ambachtelijke kruidenbitter
Fontijne maakt jaarlijks 15.000 liter Schelvispekel. "Dat klinkt misschien veel, maar het valt mee als je het vergelijkt met mijn grote collega's. Die maken tien tot vijftienduizend liter per uur. Bols en De Kuyper hebben meerdere bottellijnen. Ik werk ambachtelijk, ik ben maar een speldenprikje."
Naast Schelvispekel maakt Fontijne nog een hele hoop andere producten, zoals gin, kandeel, boerenjongens en jevener. "Mijn kruidenbitter is puur natuur. Er zitten geen kleur-, geur- of smaakstoffen in. Ik maak zelf het kruidentreksel en de brandewijn. Helaas zijn er veel kruidenbitters die op aroma's zijn gebaseerd. Dat soort dingen wil ik niet."
Iedere stad z'n eigen bittertje
Kruidenbitter is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Er zit minimaal 15 procent alcohol in; de meeste bevatten 30 procent.
De A-merken onder de kruidenbitters zijn Schipperbitter, Schrobbelèr, Beerenburg, Juttertje, Jägermeister en Cloosterbitter. Maar er zijn nog veel meer soorten. Bijna elke stad en elk dorp heeft tegenwoordig zijn eigen bittertje, zoals Schylger Juttersbitter van Terschelling, Harderwijker Botterbitter of het Nijmeegs neutje.
Fontijne wil klein blijven
Ondanks alle aandacht voor Schelvispekel heeft Leo Fontijne zijn toekomstplannen niet bijgesteld. "Ik wil klein blijven. Als je klein blijft, kun je ook kwaliteit blijven maken. Als je groot wordt, krijg je ook lieden die zeggen dat je je smaak moet aanpassen. Dat is bij mij onbespreekbaar."
Voorlopig gaan de zaken goed genoeg: "Ik mag zeker niet klagen. Ik ben maar klein in vergelijking met de grote destilleerderijen, maar ik kan ervan leven. De groten bedienen de massa, en de kleintjes, zo zie ik het, die maken de dingen met smaak."
Bekijk ook het onderstaande item dat de NCRV twee jaar geleden maakte over Fontijne en zijn distilleerderij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl